Isoleringsmaterialer

Hos Hotpaper anvender vi de mest populære former for isoleringsmaterialer til de isoleringsopgaver, vi udfører. Selv om papiruld er vores foretrukne valg, bruger vi lige så tit stenuld, glasuld eller en af de andre former for isoleringsmaterialer, du kan læse mere om her på siden.

Gennem tiden har der været anvendt mange forskellige isoleringsmaterialer. Således er det ikke ualmindeligt at møde både tørv, ler, muslingeskaller og tang i ældre huse, der skal restaureres og i den forbindelse opdateres på isoleringen. I dag anbefaler vi at udskifte disse ældre isoleringsmaterialer med nye, bedre isolerende og mere tidssvarende løsninger.

Ældre isoleringsmaterialer var tit rene brandfælder

I mange huse fra først i 1900-tallet møder vi også særdeles brandfarlige isoleringstyper som celotex og andre bløde træfiberplader, der har været anvendt som efterisolering uden på indermuren i stuer og værelser op til efter andens verdenskrig. Har pladerne siddet på væggen i måske 50-60 år, er de så tørre, at selv en lille gnist for de elektriske installationer kan antænde dem og starte en eksplosiv brand, der på sekunder kan sætte alle væggene i brand. Jo hurtigere du bliver af med dem, jo bedre.

De moderne isoleringsmaterialer tager over

I sidste halvdel af 1900-tallet vinder nye isoleringsmaterialer af sten- og glasuld indpas. Faktisk har stenulden været produceret herhjemme siden 1930’erne, men det var især med typehusboomet i 1960’erne, at stenuld blev et udbredt isoleringsmateriale.

Den nærmeste konkurrent var glasulden, der produceres af retur- og affaldsglas. Denne isoleringstype stammer også fra midten af 1930’erne, hvor den første danske produktion startede på Dansk Glasuldsfabrik i Kastrup. Siden har det været lidt et religionsspørgsmål om, hvilke af de to isoleringstyper, der var bedst – og det spørgsmål har vi stadig ikke fået svar på, den dag i dag.

Den tykkelse sten- og glasuld der blev brugt som isolering tilbage i 1960’erne og 1970’ernes typehuse, lå dog meget langt fra de krav, som bygningsreglementet stiller i dag. Samtidig var materialerne mere porøse, hvorfor de nemmere faldt sammen. Så den isolering der blev etableret dengang, er i dag hverken tidssvarende eller særlig velfungerende. Så har du et parcelhus fra den gang, hvor der ikke er blevet gjort noget ved isoleringen siden, bør du få tjekket op på hulmurs- og loftsisolering, samt kontrolleret hvorvidt eventuelle etageadskillelser er effektivt isoleret.

Mere effektive, miljøvenlige og billigere isoleringsmaterialer kommer til

I specielt USA og Storbritannien og en række europæiske lande var det dog et andet isoleringsmateriale, der var populært, nemlig den såkaldte papiruld eller papirisolering. Den produceres af genbrugspapir, der bliver granuleret og imprægneret, så der ikke kan opstå mug eller skimmel i eventuelt fugt, der måtte samle sig i isoleringsmaterialet.

Papirulden har været anvendt siden slutningen af 1800-tallet og har en lang række fordele. Det er væsentligt mere miljøvenligt og er samtidig meget mere behagelig at arbejde med end sten- og glasuld, der tit giver gener på huden og i luftveje under lægningen. Endvidere er det nemmere at komme til med på steder, hvor det ikke er muligt at efterisolere med andre isoleringsmaterialer, fordi den granulerede papiruld kan blæses ind gennem selv meget små åbninger – og så har papiruld en særdeles effektiv lydisolerende effekt.

Vi skal dog op i slutningen af 1970’erne og starten af 1980’erne, før papirulden begynder at røre på sig herhjemme. Men især de sidste 20 år er det for alvor gået stærkt og papirisolering er i dag et næsten lige så anvendt isoleringsmateriale som de traditionelle mineraluldsisoleringer.

Andre populære isoleringsmaterialer : Papirisolering – Glasuld – Eps med grafit

Et andet populært isoleringsmateriale er flamingo, der produceres af polystyrenkugler. Det er fugtafvisende og derfor meget anvendeligt til isolering på steder, hvor vand og fugt kan trænge ind. I dag anvendes det derfor primært som isoleringsplader til isolering under og langs siderne på terrændæk og på indersiden af fundamenter, samt til isolering af krybekældre og kælderrum.

Tidligere var flamingokugler også meget udbredt til brug ved hulmursisolering og som efterisolering på steder, hvor man ikke kunne komme til med mineraluldsprodukter. Flamingoen er dog brandbar og derfor må det i dag ikke anvendes til hulmurs- og andre isoleringer over grundplan, uden at være pakket ind i et ikke-brandbart materiale.

Et andet populært materiale til hulmursisolering tilbage i 1960’erne og -70’erne var Leca, der er produceret af brændt ler. Isoleringsevnen var dog ikke nær så høj, som f.eks. mineral- og papiruld, hvorfor vi anbefaler at få udskiftet gammel leca-hulmursisolering med et af disse isoleringsmaterialer.

I dag anvendes Leca primært som kapillarbrydende lag under terrændæk, fordi det effektivt forhindrer jordfugten i at trænge op i gulvkonstruktionen og tillader, at eventuelt indtrængende fugt og vand drænes bort.

Hos Hotpaper vælger vi altid det bedst egnede isoleringsmateriale til opgaven

Selv om vi altid anbefaler papiruld, betyder det ikke, at vi stædigt holder fast i dette isoleringsmateriale, hvis der er andre isoleringstyper, der er mere velegnede til opgaven, eller du som kunde har særlige præferencer.

Derved er du sikker på, at du altid få den mest optimale isoleringsløsning, når du lader Hotpaper står for dine efter- eller isoleringsopgaver i boligen. Vi klarer alle former for isoleringsopgaver, både hulmur, loft, etageadskillelser og facadeisolering.

Skal du have isoleret eller efterisoleret din bolig? Så kontakt os pr. telefon, mail eller via kontaktformularen her på siden. Så kan vi aftale et tidspunkt, hvor vi kan komme forbi og se nærmere på din isoleringsopgave.

 

[contact-form-7 404 "Ikke fundet"]

bossministrator