Isolering

Isolering med tørv, ler, tang, halm og muslingeskaller

I mange ældre huse finder du isolering af naturmaterialer som tørv, ler, halm, tang og muslingeskaller. De var meget brugte før vi fik moderne isoleringsmaterialer.

Isolering med tørv, ler, tang, halm og muslingeskaller

I mange ældre huse finder du isolering af naturmaterialer som tørv, ler, halm, tang og muslingeskaller. De var meget brugte før vi fik moderne isoleringsmaterialer. De har dog ikke den store isoleringsevne, er oftest væsentligt mere brandfarlige og kan have en række uheldige egenskaber for både bygning og indeklima. Derfor bør du få erstattet den slags ældre isoleringsmaterialer med nye og mere tidssvarende løsninger med en væsentlig højere isoleringsevne.

Har du købt et meget gammelt hus, der ikke har været renoveret nævneværdigt, siden det blev bygget, kan du møde en række uventede naturmaterialer som tørv, ler, tang og muslingeskaller i konstruktionerne. De har været brugt til at isolere med.

De har givetvis haft en vis isolerende effekt, men kan på ingen måde måle sig med nutidens moderne og mere kompakte isoleringsmaterialer. Derfor kan du opnå en stor besparelse på varmeregningen, hvis du vælger at få udskiftet dem med mere tidssvarende isolering.

Isolering med tørv

Tørveisolering blev især brugt op gennem middelalderen og indtil starten af 1900-tallet på landet. Her blev tørven oftest brugt til at isolere og afdræne rundt om og inden i grundstykket på huset. Mange ældre huse er derfor oftest udstyret med tørveisolering i krybekælderen. Tørveisolering blev også brugt som hulmursisolering og ses i sjældne tilfælde også som inder-isolering i huse med enkeltmur.

Den meste tørveisolering der er anvendt indendørs, er beklædt med et tyndt papirlag. Både tørv og papirlag smuldrer, så snart man rører ved det. Det gør isoleringen meget brandfarlig. Samtidig er det et meget beskidt og grisende arbejde at fjerne gammel tørveisolering, når den skal erstattes med ny og mere moderne isoleringsmaterialer.

Isolering med ler

Ler har også været brugt som isoleringsmateriale. Enten som ler i naturform eller som brændt ler. Ler i naturform ses oftest anvendt i grundstykket eller som fyldmateriale på steder, hvor vind eller vand ellers kunne trænge ind.

I brændt form bliver ler til små kugler, der har en god isolerende effekt med gode kapillarbrydende egenskaber. Det gør det effektivt til brug på steder, hvor isoleringen kan blive udsat for fugt og vand. Det ses anvendt i nogle ældre huse, men blev for alvor først populært, da man fandt ud af at forarbejde ler til Leca-nødder gennem forbrænding.

Op gennem 1960’erne og starten af 1970’erne var Leca populært som hulmursisolering. Men i dag anvendes det primært som kapillarlag under terrændæk og i grundstykker. Du kan læse mere om leca-isolering her.

Isolering med tang

Især langs de danske kyststrækninger var tang et populært isoleringsmateriale op gennem hele middelalderen og helt frem til starten af 1900-tallet. Tangen blev indsamlet, vasket og tørret, så dens meget skarpe lugt blev reduceret.

Herefter blev tangen fyldt i hulmuren eller lagt i krybekælderen eller på loftet som isolering. Tang var også et populært materiale som madrasfyld eller til tagbeklædning.

Senere fandt man ud af at producere deciderede tangmåtter, der kunne bruges i indervægge, lægges på loftet og anvendes som hulmursisolering under bygningen af huset.  En sådan produktion i mere moderne regi er genoptaget på Møn inden for de seneste år. Her producerer man et batts-baseret isoleringsmateriale, der har nogenlunde sammen håndteringsmæssige egenskaber som sten- og glasuld. Tang-batts har dog en noget lavere isoleringsværdi end sten- og glasuld.

Isolering med halm og andre rørplanter

På landet var halm et populært og ekstremt brandfarligt isoleringsmateriale op gennem middelalderen sammen med tagrør og andre rørplanter fra vådområder. For at mindste brandfaren, blev halmen oftest anvendt som inder-isolering, hvor den blev ”støbt ind” i kalkmørtlen på indervæggen. Den slags isolering ses også tit på loftsværelser i ældre huse.

Halmisolering blev også brugt som en del af ydermuren og ses i dag anvendt i de såkaldte halmhuse. Her bygges ydermuren af halmballer, der derefter får et pudslag af kalk og mørtel. Det indkapsler halmen og gør den mindre brandfarlig og mere vejrbestandig.

For at beskytte facaden mod slagregn kan halmhuse kendes på det forholdsvis store tagudhæng, samt de ekstremt tykke mure. For isoleringsevnen er væsentlig ringere end mere moderne produkter.

Isolering med muslingeskaller

Muslingeskaller er et helt unikt materiale, der besidder en række egenskaber, der ikke kendes fra andre byggematerialer. Således har skallerne en vis isoleringsværdi, de er stærkt vandafvisende og leder effektivt vandet væk.

Samtidig har muslingeskaller en ret lav tyngde og besidder en høj statisk styrke. Det gør muslingeskaller velegnede som kapillarlag under terrændæk og andre steder, hvor der er brug for effektiv dræn og isolering. Det er dog vigtigt, at muslingeskallerne er blevet ordentligt rensede og er effektivt afgassede, da de ellers er ret ildelugtende.

Derudover ses muslingeskaller tit som hulmursisolering og isolering i etageadskillelser i ældre huse, ligesom de har fået en renæssance som kapillarlag under nybygninger, efter de blev vist i forbindelse med reality-serien ”Bonderøven” på DR TV.

Hvad bruger Hotpaper isolering med naturmaterialer til?

Hotpaper bruger ikke nogle af ovenstående naturmaterialer i vores isolering i dag. Til gengæld fjerner vi rigtig mange naturmaterialer i forbindelse med energirenovering af ældre huse.

Grunden til at vi oftest fjerner de gamle isoleringsmaterialer, er dels, at de fleste af dem er meget brandfarlige, samt at de allerede eller potentielt senere kan have uheldige følgevirkninger på bygningskonstruktionen.

I stedet for den gamle isolering af naturmaterialer anvender vi moderne materialer som papirisolering og glasuld. De har en væsentlig højere isoleringsevne, har en brandhæmmende effekt og tillader bygningskonstruktionen at ånde, ligesom især papirisolering har en effektiv lydisolerende effekt.

Ved hver enkelt isoleringsopgave vurderer vi nøje, hvilke af vores foretrukne isoleringsmaterialer, der vil egne sig bedst til opgaven. I forbindelse med valget tager vi højde for både bygningskonstruktionens styrke og hvor tilgængeligt det område er, der skal isoleres. Så med Hotpaper som leverandør, er du altid sikret den bedste løsning på dit isoleringsbehov.

Bør du skifte isolering af naturmaterialer

Har du fortsat steder i huset, der er isoleret med naturmaterialer, bør du få dem skiftet til mere tidssvarende isoleringsmaterialer med højere isoleringsevne. Samtidig undgår du at have brandfarlige materialer i nærheden af de bærende, centrale dele af bygningskonstruktionen.

Faktisk bør du får tjekket al boligens isolering, hvis det er mere end 10 år siden, der sidst blev foretaget en opgradering af isoleringen. Derfor er det en god ide at få bestilt et gratis isoleringstjek hos os.

Så får du undersøgt, hvor effektiv din nuværende isolering er, ligesom du kan få tjekket, hvilken stand isoleringen er i. For tit vil indtrængende fugt og vand og skadedyr have beskadiget eller måske helt fjernet isoleringen. Samtidig har ældre isoleringsmaterialer langt fra har den samme isoleringsevne og de samme kvaliteter, som mere moderne materialer besidder.

I forbindelse med isoleringstjekket har du også mulighed for at få foretaget en termografering af boligen. Så kan vi få identificeret kuldebroer og dårligt eller slet ikke isolerede områder. Ved samme lejlighed kan vi også foretage en test for angreb af skimmelsvamp. Det er tit en indikator for dårlig isolering eller ophobning af fugt i den eksisterende isolering.

Efter isoleringstjekket får du klar besked om din nuværende isolering og modtager – hvis det er nødvendigt – også et godt tilbud på en opgradering af isoleringen på de steder, hvor der er behov for det.

Det har aldrig været billigere at efterisolere

På grund af de gunstige tilskudsordninger og håndværkerfradragets fokus på energirenovering, har det aldrig været billigere at få efterisoleret huset. Derfor er det en rigtig god ide at slå til nu. Priserne på efterisolering er så lave, at du oftest vil kunne tjene udgiften hjem på en enkelt fyringssæson eller to.

Skal du have gjort noget ved isoleringen, nedbragt din varmeregning og have en bedre energimærkning af dit hus, er det nu, du skal slå til!

Kontakt os allerede i dag og aftal tid til et uforpligtende besøg, hvor vi får tjekket op på, hvor du med fordel kan forbedre isoleringen.