Isolering

Papiruld

Papiruld eller papirisolering er et billigt, miljøvenligt genbrugsmateriale fra overskuds- og genbrugsaviser, der består af hule cellulosefibre med en kraftig isolerende effekt. 

Papiruld

Papiruld eller papirisolering er et billigt, miljøvenligt genbrugsmateriale fra overskuds- og genbrugsaviser, der består af hule cellulosefibre med en kraftig isolerende effekt. Papirulden er et granulat, der blæses ind i hulmuren, på loftrummet eller i etageadskillelsen ved hjælp af en slange. Det gør det nemt at komme til på steder, hvor det ellers ville være svært at isolere og vi kan derfor oftest være færdige med opgaven i løbet af en dag eller to.

Hos Hotpaper er papiruld det foretrukne isoleringsmateriale, fordi det nemt kan komme ud i alle hjørner og ind i alle hulrum. Det sikrer, at du slipper for kuldebroer, træk, kolde vægge og gulve, eller steder der ikke er isoleret. For selv i trange skunke og i små sprækker, kan vi komme til med papiruld, fordi det blæses ind og ikke lægges i batts som f.eks. sten- og glasuld.

Jamen, er papiruld ikke brandfarligt?

Det er en udbredt misforståelse at papiruld skulle være brandfarligt. Papiruld er nemlig tilsat særlige brandhæmmende salte, der giver flamme- og glødebeskyttelse. Bliver papirulden påvirket af varme eller flammer fra en brand, frigives der fugt fra saltene. Det medfører, at papirulden afkøles og forkuller frem for at bryde i brand. Du kan selv se vores egen brandtest på videoen herunder.

Den beskyttede virkning af de brandhæmmende salte fortager sig ikke med tiden. Papiruld er klassificeret efter brandklasse D-s2, d0 efter den europæiske brandklassificering. Det kan sidestilles med klasse B efter den danske klassificering.

Papirulds isoleringsevne

Papiruld har en lige så høj isoleringsevne som både sten- og glasuld. Isoleringsevnen angives ved den såkaldte lambdaværdi. Her ligger Papiruld på en lambdaværdi på 39, hvor glas- og stenuld ligger på mellem 37 og 43, alt efter hvilket produkt der er tale om.

På grund af papiruldens meget bedre dækningsevne, giver papiruld dog samlet set en væsentlig bedre isoleringsevne end andre isoleringsmaterialer. Det mærker du hurtigt, når vi har isoleret – både på egen krop og på tegnebogen.

Det mest lydisolerende isoleringsmateriale

Papiruld kan meget andet end bare at holde på varmen. Det giver således også en virkelig effektiv lydisolering, der er med til at give dig et bedre indeklima med dæmpede lydforhold. Det giver en række sundhedsmæssige fordele. For uønsket støj kan give både forhøjet blodtryk og hovedpine, ligesom det kan øge trætheden hos den enkelte.

Så generes du af støj fra en nærtliggende vej, høj musik fra teenageværelset eller har du støjende naboer eller kan høre fodtrin, musik, barnegråd eller anden støj fra overboen, kan papirisolering effektivt genskabe roen og få både dit sind og din krop i balance igen.

Igen er det de hule cellulosefibre der giver papirulden den støjdæmpende egenskab. Det er også muligt at få en ekstra lyddæmpende udgave af papiruld, der f.eks. er meget anvendt som lyd- og varmeisolering i etageejendomme.

Papiruld minimerer risikoen for fugtproblemer

En anden udbredt fordom mod papiruld er, at det ophober fugt. Det modsatte er faktisk tilfældet. For papiruld er et organisk materiale, der er fugttransporterende. Det vil sige, at papiruld tillader huset at ånde, fordi det effektivt transporterer fugten fra indeklimaet ud af huset.

Derved sikrer du huset imod at få fugtproblemer og reducerer effektivt risikoen for problemer med råd og skimmel. Det er især en fordel i ældre huse, hvor man ikke kender tilstanden af den etablerede dampspærre eller hvor dampspærren måske helt mangler. Det gør papirisolering til et trygt og besparende valg til efterisolering.

Hvornår vælger vi papiruld?

Som udgangspunkt vælger vi papiruld til alle vores isoleringsopgaver. Men nogle gange vælger vi også at bruge glasuld. Hvilket isoleringsmateriale vi anvender, baserer vi på en konkret vurdering af bygningens fysiske konstruktion og stand.

I langt de fleste tilfælde vælger vi dog papirulden, netop på grund af at det er et materiale, der er nemt at arbejde med og som giver en mere tætsluttende isolering en andre isoleringsmaterialer. Samtidig kan vi komme til at lægge isolering på steder, hvor vi normalt ikke ville kunne gøre det, fordi der er for snævert til at vi kan komme til at lægge traditionelle isoleringsmaterialer.

Er det mere end 10 år siden, du har fået isoleret?

Så er der allerede penge at spare ved en efterisolering. Besparelsen bliver endnu større, hvis det er endnu længere siden, der er blevet rørt ved isoleringen. For dels er Bygningsreglements krav til isoleringstykkelser forøget væsentligt hen over de seneste 10 år og dels vil ældre isolering oftest være faldet sammen og slet ikke have den samme varmeisolerende effekt, som mere moderne isoleringsmaterialer har.

Derfor er det en god ide at få et isoleringstjek, der undersøger mulighederne for at få opgraderet den eksisterende isolering med papiruld. Er det eksisterende isoleringsmateriale tørt og i god stand, kan papirulden uden videre blæses direkte ind og lægges oven på den eksisterende isolering. Det sparer en tidskrævende og oftest meget tilsvinende proces med at fjerne den gamle isolering.

Skal vi hjælpe dig med isolering og ventilation?

Hotpaper har kvalitet og godt håndværk som varemærke, og vi sætter stor ære i at servicere vores kunder på bedste vis. Har du behov for isolering eller ventilation, er du derfor altid velkommen til at kontakte os.

Hvad drejer henvendelsen sig om?