Indeklima hotpaper

Spørg os uforpligtende om, hvordan du skaber et sundere indeklima

Udluftning er den sikre vej til et sundt indeklima. Vi hjælper det sunde indeklima på vej med efterisolering og intelligent udluftning.

Et godt indeklima sikrer, at du:

  • Undgår mug, skimmel og svampesporer
  • Har frisk luft i boligens rum
  • Kan holde en ensartet temperatur i boligen
  • Har gener af støj fra omgivelserne
  • Undgår allergier, astma og andre sygdomme
  • Får færre sygedage for børn og voksne
  • Får mere for din bolig, når den skal sælges

Kontakt os og hør nærmere på 70 277 699 eller via kontaktformularen.

10 ideer til et bedre indeklima

Indeklimaet i hjemmet er der, hvor vi opholder os størstedelen af vores liv. Enten når vi har fri eller når vi sover. Derfor er det vigtigt, at indeklimaet er så sundt som muligt. For over tid kan problemer med f.eks. svampesporer og radon resulterer i alvorlige sygdomme og øge risikoen for kræft. Men heldigvis er det nemt at skabe et bedre indeklima. Få 10 gode ideer her!

Det største problem ved indeklimaet i moderne boliger er, at boligen er for tæt. Det er resultatet af 40 års gentagelse skærpelser af isoleringstykkelsen. Samtidig er fokus på at tætne vinduer, døre og andre bygningsdele løbende blevet øget, i takt med at priserne på vores energikilder er steget.

Derved er det svært at kommer af med fugten i indeklimaet, samt den radioaktive gasart radon der trænger ind gennem fundamentet fra undergrunden. Fugt øger risikoen for dannelsen af mug og skimmelsvamp, og selv små koncentrationer af radon øger risikoen for at få lungekræft – især hvis du er ryger.

Ide #1: Husk regelmæssig udluftning

Den nemmeste måde at slippe af med fugt og nedbringe mængden af radon i indeklimaet, er at lufte ud i alle boligens rum minimum en og gerne flere gange om dagen.

Sørger du for grundig udluftning i hvert rum i minimum 5 minutter ad gangen morgen og aften, reducerer du risikoen for dannelsen af mug og skimmel. Samtidig reducerer du mængden af radon i indeklimaet.

Udluftningen kan foregå manuelt ved at åbne vinduer og/eller døre, ved at åbne trækkanaler i væggen eller via en intelligent ventilationsløsning. Den vender vi tilbage til under ide #3.

Ide #2: Reducér dannelsen af fugt

En anden effektiv måde at undgå fugt i boligen på, er ved at sørge for, at du ikke skaber fugt. Det kan du f.eks. gøre, ved at undlade at tørre tøj indendørs. Hæng det udenfor. Det giver også en meget bedre duft.

Sørg over for at udluftningen kører, når du er i bad eller bruger tørretumbleren. Husk også at tænde for emhætten er i gang, når du laver med. Undlad også at lufte ud i kælderen om sommeren. Den varme luft skaber kondens på de kolde kældervægge.

Ide #3: Opsæt intelligente udluftningsløsninger

Det største problem med udluftning og at undgå unødig fugt indendørs er at huske på det I hverdagen. Her kan intelligente udluftningsløsninger i de enkelte rum i boligen sørge for at automatisere udluftningen, så den foregår på bestemte tidspunkter hver dag – samt at der automatisk luftes ud, hvis luftfugtighed eller temperatur bliver for høj.

Det foregår med en særlig ventilator med varmeindvindingssystem og fjernbetjening. Den er ført gennem ydermuren, og kan arbejde samme med lignende ventilatorer i husstanden via boligens trådløse netværk. Læs mere om intelligente udluftningssystemer her.

Ide #4: Vær opmærksom på og reagér på dårlig lugt

Dårlig lugt i bestemte rum eller dele af boligen, kan være en indikation på, at der er opstået mug eller skimmelsvamp på et sted, hvor du ikke kan se det. Skimmelsvamp spreder sig indeklimaet via mikroskopiske svampesporer i luften.

Indånder du eller andre svampesporer i længere tid, kan du udvikle allergi og opleve en række forskellige helbredsmæssige problemer. Ved længere tids eksponering kan du ligefrem komme ud for organsvigt eller få uforklarlige indre blødninger. Så reagér på dårlig lugt, og find årsagen, så snart du bliver klar over, der er noget galt.

Ide #5: Vær opmærksom på luftvejsproblemer

Luftvejsproblemer er en af de følgevirkninger der kan opstå på grund af høje koncentrationer af svampesporer i indeklimaet. Det kan komme til udtryk i form af forkølelser, som du eller andre i husstanden – oftest børnene – bliver ved med at gå og døje med.

Det kan også være, at en eller flere af jer tit oplever, at I vågner om morgen og er hæse, eller føler I har ondt i halsen. Sker det, er det en god ide at få tjekket jeres sove- eller børneværelse for skimmelsvamp.

Ide #6. Kronisk hovedpine og koncentrationsbesvær skyldes tit skimmelsvamp

Det kan også være, at en eller flere medlemmer af husstanden tit klager over hovedpine – eller ligefrem går rundt med hovedpine konstant, eller så snart de er hjemme. Eller at du eller andre oplever problemer med at koncentrere jer.

Igen er det oftest børnene, der oplever denne type symptomer først. De er oftest mere følsomme over for svampesporer i indeklimaet. Samtidig er det dem, der hurtigst begynder at udvikle følgesygdomme som f.eks. leukæmi. Det er bare en af de alvorlige sygdomme, svampespore er under mistanke for at kunne give børn.

Ide #7. Tjek for skimmelsvamp bag de store møbler

Et af de steder, hvor skimmelsvamp kan udvikle sig i al ubemærkethed, er bag nogle af de store møbler, I har stående. Eller bag f.eks. køkkenskabene og andre møbler, der er fastgjort til væggen. Især hvis møblerne op af en ydervæg. Er væggen dårligt isoleret, vil den varme luft indenfor nemlig danne kondens på den kolde ydervæg.

Det giver grobund for de svampesporer, der svæver rundt i indeklimaet. Snart vil de udvikle sig til et endnu meget stort skimmelsvampeangreb, der kan udsende endnu flere af de farlige svampesporer i jeres indeklima. Så tjek for skimmelsvamp bag de store møbler i boligen.

Ide #8. Tjek for skimmelsvamp i tagkonstruktionen

Et andet sted, hvor der kan opstå skimmelsvampeangreb i al ubemærkethed, er steder i boligen, hvor I aldrig eller kun meget sjældent kommer. Det gælder f.eks. tagkonstruktionen. Her kan kondensfugt på indersiden af taget eller på spærene, samt indtrængende fugt gennem taget, skabe gode vækstbetingelser for skimmelsvamp.

Sidder der et udluftningssystem oppe på luftet, der sørger for frisk luft til boligens forskellige rum, kan svampespore fra skimmelsvampen nemt brede sig til resten af boligen. Så tjek tagkonstruktion og kælder for skimmelsvamp regelmæssigt – gerne halv- eller kvartårligt.

Ide #9. Efterisolering reducerer risikoen for skimmelsvamp

Opstår der skimmelsvamp på en kølig ydermur, er det en god indikator for, at der trænger til efterisolering. Det samme er tilfældet, hvis der opstår skimmelsvamp i loftrummet, samt i kælderen eller grundstykket eller på undersiden af gulvbrædderne.

Ved at ofte et forholdsvist beskedent beløb på hulmurs- eller anden efterisolering af boligen, kan du reducere risikoen for skimmelsvamp gevaldigt. Samtidig får du en øjeblikkelig økonomisk besparelse på varmeregningen, der gør det muligt at tjene udgiften til efterisolering ind på en enkelt fyringssæson eller to.

Ide #10. Kend radonkoncentrationen i indeklimaet

Selv om intelligente udluftningsløsninger kan reducere radonkoncentrationen til et ikke-skadeligt niveau, er det ikke altid nok. Specielt ikke hvis du bor på Sjælland, Fyn eller i det østlige Jylland. Her er radon-koncentrationen i undergrunden størst herhjemme.

Derfor bør du får fagfolk til at måle radonkoncentrationen i indeklimaet. Er det alarmerende højt kan opsætningen af synkroniserede, intelligente udluftningsløsninger i kælderen eller særlige udluftningssystemer under grunden, effektivt nedbringe radonkoncentrationen til et ikke-skadeligt niveau i indeklimaet – eller helt fjerne den. Læs mere om radon i indeklimaet her!

Skal vi hjælpe dig med isolering og ventilation?

Hotpaper har kvalitet og godt håndværk som varemærke, og vi sætter stor ære i at servicere vores kunder på bedste vis. Har du behov for isolering eller ventilation, er du derfor altid velkommen til at kontakte os.

Claus Mikkelsen Ejer Hotpaper

Claus Mikkelsen

Direktør

Hvad drejer henvendelsen sig om?